
گفت و گو با دو نفر از برگزیدگان المپیاد ششم فرش
استان آذربایجان شرقی در ششمین المپیاد سراسری فرش در بخش دانشجویی با اعزام چهار نماینده در چهار گرایش طراحی، مرمت، رنگرزی و بافت شرکت نمود. در پایان المپیاد دو نماینده آذربایجان شرقی در دو گرایش رنگرزی و طراحی موفق به دریافت جایزه شدند که در فرصتی گپ و گفتی کوتاه با این دو عزیز داشتیم.
بهنوش یاری زاده که متولد همدان و اکنون دانشجوی ترم ششم کارشناسی فرش دانشگاه هنر اسلامی تبریز است موفق به کسب رتبه اول گرایش رنگرزی و رضا شری قراجه که تبریزی است اکنون دانشجوی ترم هفتم طراحی فرش است و موفق به کسب مقام دوم طراحی در ششمین المپیاد فرش شدند.
شروع علاقه به فرش در دانشگاه
یاری زاده از علاقهاش به فرش اینگونه میگوید: ابتدا علاقهای به رشته فرش نداشتم و رشته دوره دبیرستانم ریاضی و پیش دانشگاهیام تجربی بود و میخواستم رشته پزشکی و داروسازی بخوانم که نشد و دست بر قضا سر از فرش درآوردم. خودش میگوید از ترم دوم علاقه زیادی به علوم الیاف و رنگرزی پیدا کردم و سعی کردم با همکاری اساتید دانشگاه و بیرون از دانشگاه که به صورت تجربی کار کرده بودند رنگرزی را ادامه دهم و الان به رنگرزی علاقه خاصی پیدا کردهام و قصد دارم تحصیلات تکمیلیام را در همین رشته ادامه دهم.
رضا شری هم که کاردانی گرافیک دارد میگوید: از سال 1376 کار طراحی فرش را به صورت تجربی و با مشاهده فرشها و کتابهای اساتید شروع کردم. وی میگوید انتخاب اولش در کنکور کارشناسی فرش بوده و از این که در رشته فرش درس میخواند بسیار راضی است و دوست دارد طراحی فرش را تا جایی که میتواند ادامه دهد.
تلاش برای موفقیت با همراهی اساتید مجرب
یاری زاده میگوید از اسفند سال 90 برای المپیاد آماده شدم و اول با مطالعه منابع شروع کردم و با توجه به این که پایه نظری و شیمی خوبی داشتم پیشرفت خوبی را در این مدت کم تجربه کردم. با این حال وی میگوید تجربه عملی زیادی در زمینه رنگرزی سنتی و گیاهی نداشتم که با زحمات خودم و حمایتهای اساتیدم آقای ممدوحی و سیدسعادتی که در انتقال داشتههایشان چیزی را از من دریغ نکردند توانستم در زمینه عملی نیز مهارت لازم را کسب نمایم. همچنین در رنگرزی شیمیایی دکتر صفاپور منابع مطالعاتی خوبی را در اختیارم قرار دادند.
رضا شری نیز میگوید از اردیبهشت ماه سال 90 برای المپیاد تمرینات خودم را شروع کردم و از اوایل سال 91 وقتی نتایج المپیاد داخلی را اعلام کردند و متوجه حضور قطعی خودم در بخش ملی شدم تمریناتم را به صورت جدی تری پیگیری نمودم. با این حال تأثیر اساتید را بسیار مهم میداند و از همه آنها تشکر میکند.
یاری زاده که شرایط المپیاد را برای اولین بار تجربه میکرد از وضعیت و نتیجه کارش صد در صد راضی است و میگوید علیرغم اینکه استرس زیادی داشتم و میتوانست نتیجه کارم را تحت تاثیر سوء قرار دهد ولی توانستم تمام تواناییهای خودم را بروز دهم. اما رضا شری میگوید شرایط برگزاری طوری بود که استرس و تنش در شرکت کنندگان را تشدید میکرد و همین باعث شد تا نتوانم تواناییهای خودم را آنگونه که فکر میکردم بروز دهم و به طور کلی از عملکرد خودم در المپیاد راضی نیستم.
یاری زاده در خصوص ادامه کار رنگرزی و تأثیر این المپیاد بر کارش میگوید: روز دومی که داشتم امتحان میدادم به این فکر میکردم که بعد از مسابقات به صورت حرفهای تر و تخصصیتر دنبال رنگرزی بروم و اطلاعاتم را در این زمینه افزایش دهم. وی میگوید هرچند با علاقه کامل به این رشته وارد نشدم اما الان راضیام که کار رنگرزی را در فرش میتوانم به صورت علمی پیگیری کنم.
رضا شری میگوید من کار خودم را انجام میدادم و دوست دارم یک طراح فرش شوم و فقط طراحی کنم و نتیجه گرفتن یا نگرفتن در المپیاد تأثیری در روند فعالیت من در طراحی نداشت و ندارد. وی میگوید پس از شش ترم تحصیل در مدیریت صنعتی دانشگاه آزاد تبریز انصراف دادم و به دنبال علاقهام رفتم و گرافیک خواندم و آن موقع از رشته فرش خبر نداشتم و وقتی متوجه شدم رشته فرش هم در تبریز ارائه میشود کنکور دادم و فرش را انتخاب کردم.
نقش انجمنهای علمی دانشجویی در موفقیت دانشجویان
یاری زاده و شری هر کدام تأثیر و حمایتهای دانشگاه هنر اسلامی تبریز را در کسب این موفقیت، مهم شمردند و تشویق و ترغیب اطرافیان را نیز عامل مهم دیگری در این زمینه دانستند. آنها از پیگیریها و تلاشهای انجمن علمی دانشجویی فرش این دانشگاه نیز بسیار راضی بودند.
رضا شری در پاسخ به این پرسش که اگر در المپیاد رتبه کسب نمیکرد روی کارش چه تآثیری داشت گفت: من همواره تلاش میکنم تا به اهدافم برسم و اگر رتبه هم نمیآوردم بازهم تلاش میکردم. اما یاری زاده گفت اگر رتبه نمیآوردم تلاشم را مضاعف میکردم تا نواقصم را رفع کنم و موفق شوم.
رتبه اول گرایش رنگرزی ششمین المپیاد فرش سطح کیفی بخش داخلی المپیاد آذربایجان شرقی که در دانشگاه هنر اسلامی تبریز برگزار شد را خوب ارزیابی کرد ولی اطلاع رسانی را ضعیف دانست و از عدم تشویق دانشجویان به فعالیت در گرایشهای مختلف گلایه داشت. وی همچنین استقبال دانشجویان در گرایش رنگرزی را ضعیف و دلیل آن را بی انگیزگی دانشجویان دانست. با این حال وی از تأثیر مثبت و سازنده برگزاری المپیاد داخلی غافل نبود و گفت: برگزاری المپیاد در بخش داخلی زمینه مناسبی را برای آمادگی هرچه بهتر جهت شرکت در بخش ملی فراهم نمود.
رضا شری هم در خصوص برگزاری المپیاد داخلی گفت: بخش داخلی المپیاد در گرایش طراحی و بافت که بنده در آن شرکت نمودم بسیار خوب بود و تا آنجایی که اطلاع دارم این اولین باری بود که المپیاد داخلی در استان آذربایجان شرقی برگزار میشد و سابق بر این نفرات برگزیده به صورت فرمایشی انتخاب میشدند که برگزاری یک مسابقه داخلی برای معرفی برگزیدگان بسیار مهم و مفید بود. وی همچنین نحوه اطلاع رسانی، برنامه ریزی و استقبال شرکت کنندگان را خوب و در حد المپیاد داخلی دانست. وی همچنین علت عدم استقبال برخی از دانشجویان را ترس از شرکت در مسابقات و عدم وجود اعتماد به نفس در آنها دانست و بر این نکته تأکید داشت که با تشویق دانشجویان به شرکت در مسابقات حس خودباوری در آنها تقویت خواهد شد.
سطح کیفی المپیاد خوب بود
یاری زاده در خصوص سطح کیفی بخش ملی ششمین المپیاد فرش گفت: هرچند در برگزاری این دوره ناهماهنگیهایی مخصوصاً در برنامه ریزی وجود داشت که احتمالاً به دلیل تغییر میزبانی پنج دورهای تهران به مشهد بوده ولی با این حال المپیاد در سطح کیفی خیلی خوبی برگزار شد و سطح آزمونها و سوالات بسیار خوب بود. شری نیز با اشاره به بالا بودن سطح مسابقات در بخش طراحی گفت المپیاد به طور کلی بسیار خوب برگزار شد و مسئولین بسیار خوب عمل کردند ولی با این حال در برنامه ریزیها قدری ناهماهنگی وجود داشت. وی همچنین مشخص نبودن حیطه اجرایی و وظایف ناظران مسابقات را از دیگر مشکلات این دوره دانست و گفت ما دقیقاً نمیدانستیم که چقدر زمان برای کار داریم و از ادامه کار هم اطلاعی نداشتیم. اظهار نظرهای برخی ناظرین هم ایجاد استرس میکرد!
المپیاد فقط در تهران برگزار نشود!
در خصوص برگزاری دورههای آتی المپیاد فرش یاری زاده پیشنهاد داد دوره بعدی المپیاد اگر به همین شیوه در شهرهای مختلف ایران برگزار شود بسیار مفید خواهد بود و گفت تبریز به عنوان یکی از قطبهای فرش ایران میتواند میزبان خوبی برای هفتمین دوره المپیاد فرش باشد. رضا شری نیز پیشنهاد داد تا در دوره بعدی سعی شود داوران المپیاد از بین بهترینهای فرش کشور انتخاب شوند و وقتی المپیاد ملی است باید داوران و ناظران هم در سطح ملی فرش باشند. وی همچنین گفت داوران بهتر است از بین خبرگان بازار هم باشند و صرفاً محدود به اساتید آکادمیک نباشد. شری همچنین گفت در دوره بعدی حتماً تدبیری اتخاذ شود تا داوران با ناظران متفاوت باشند و داوری در محیطی جدای محیط برگزاری المپیاد باشد و محورهای انتخاب نیز شفاف اعلام شود تا جای هیچ شبههای را باقی نگذارد.
یاری زاده نیز استفاده از داوران تجربی و بازاری که خبره آن رشته باشند را در بالا بردن و کاربردی نمودن المپیاد فرش موثر دانست و گفت اگر در بخش رنگرزی استاد ممدوحی داور کارها بودند مطمئن باشید هیچ یک از کارها حائز رتبه نمیشدند و این یعنی برای ارتقا کیفی کارها باید بیشتر تلاش کنیم و اگر در المپیاد کسی رتبه آورد مطمئن است که در بازار حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
المپیاد فرش از امتیازات یک المپیاد علمی مهارتی درجه اول کشور برخوردار نیست
رضا شری قراجه در خصوص ایجاد انگیزه المپیاد بین دانشجویان گفت: قبل از شرکت در المپیاد فکر میکردیم این المپیاد جز المپیادهای علمی کشور است و از امتیازهای علمی نیز برخوردار است. اما بعداً متوجه شدیم که المپیاد فرش امتیاز واقعی المپیادهای علمی را ندارد. وی همچنین گفت اگر المپیاد فرش امتیازات واقعی یک المپیاد علمی را همانطور که آقای علیخانی در اختتامیه قول دادند پیدا کند مطمئناً انگیزههای زیادی را برای فعالیت تخصصی در رشته فرش ایجاد خواهد کرد.
یاری زاده نیز در این باره گفت: من فکر میکردم این المپیاد سهمیه ویژهای برای ادامه تحصیل در کارشناسی ارشد دارد که متأسفانه چنین امتیازی ندارد و باید بدانیم که تنها جوایز تاثیری در ایجاد انگیزه و تشویق دانشجویان ندارد. مسئولین اگر هدفشان ایجاد انگیزه و شور و هیجان بین دانشجویان فرش است لازمه آن این است که روی گرفتن امتیاز علمی المپیاد فرش تلاش بیشتری نمایند و گرنه صرفاً مسابقاتی را در سطح ملی برگزار نمودهاند.
یاری زاده همچنین گفت اگر از الان شروع کنیم حتی میتوانیم به برگزاری این المپیاد در سطح جهانی در سالهای آینده نیز امیدوار باشیم. وی اظهار داشت چرا در ایران برای نخبگان فیزیک و شیمی و ... امتیازات ویژهای قائل هستیم ولی برای نخبگان جوان فرش امتیازی قائل نیستیم؟!
رضا شری و بهنوش یاری زاده در پایان صحبتهایشان از زحمات اساتید دانشگاهشان و همچنین حمایت و پیگیریهای انجمن علمی دانشجویی فرش این دانشگاه در برگزاری بخش داخلی المپیاد و اعزام و همراهی آنان در بخش ملی تشکر و قدردانی نمودند.
مصاحبه: سید محمد مهدی میرزاامینی
|
![]() | لکه بری در فرش (60764 بازدید) |
![]() | توجه به فرش در دکوراسیون داخلی (34886 بازدید) |
![]() | شرایط عضویت در انجمن علمی فرش ایران (29351 بازدید) |
![]() | انواع گره ها در فرش ایرانی (27624 بازدید) |
![]() | اطلاعاتی در مورد گلیم و انواع آن (27512 بازدید) |
![]() | اعضای پیوسته (24951 بازدید) |
![]() | نام و نام خانوادگی اعضای دانشجویی (21657 بازدید) |
![]() | شیوه های بافت در فرش ایرانی (21307 بازدید) |
![]() | نشانی و تلفن انجمن علمی فرش ایران (20760 بازدید) |
![]() | بخش ها (19624 بازدید) |