| تاریخ ارسال: 1391/11/2 | 

در گفت وگو با مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران مطرح شد: قالیهای ایرانی روی دیوار یونسکو

در گفت وگو با مدیرعامل شرکت سهامی فرش ایران مطرح شد: قالیهای ایرانی روی دیوار یونسکو

فرش به عنوان یک هنر- صنعت ارزشمند قرنها پیش در سرزمین ایران متولد و از نسلی به نسل دیگر انتقال یافت تا امروز که بهعنوان میراثی ارزشمند آوازهاش جهانی شده و افتخاری برای ایرانیان به شمار می‌آید.

این میراث ارزشمند در حال حاضر به سرمایهای اقتصادی تبدیل شده که توجه و حمایت بیشتری را می طلبد. فرش ایرانی همواره یکی از صادرات سنتی ایران بوده که از دیرباز به دلیل کیفیت بی نظیر آن در مواد، طرح، نقش و بافت، مشتریان زیادی در اقصی نقاط جهان داشته است. صنعت فرش ایران که شهرت جهانی دارد در دهه اخیر رقیبانی مانند فرش های چینی پیدا کرده یا در زمانهایی مورد تحریم دشمنان ایران اسلامی ازجمله آمریکا قرار گرفته، اما هرگز بازار فروش و صادرات آن بهدلیل وجود بازارهای مشتاق فرش ایرانی، توقف نداشته است. به عبارتی میتوان گفت که فرش ایرانی با اقتصاد و اشتغال خانوارهای ایرانی گره خورده و نقش اقتصادی ارزندهای در حوزه داخلی و خارجی برای ایران ایفا میکند و تولیدکنندگان ایرانی با تولید سالانه بیش از پنج میلیون مترمربع انواع فرش دستباف که بیش از دو سوم آن صادراتی است، جایگاه ویژه و یگانهای در میان رقبا دارند. در همین زمینه گفتوگویی با محمدرضا عابد،رئیس شرکت سهامی فرش ایران داشتهایم که در ادامه میخوانید:


گسترش صنعت: در ابتدا از شرکت سهامی فرش، اهداف و فعالیتهای این شرکت بگوید.
 شرکت سهامی ملی فرش در سال ۱۳۱۴ با هدف توسعه و ترویج فرش دستباف، بازرگانی و دیگر فعالیتهای مربوط به روند زنجیره تولید فرش دستباف و تامین مواد اولیه مرغوب و حضور هرچه بیشتر در بازارهای جهانی تاسیس شد و با قدمتی ۷۷ساله در حال فعالیت است. این شرکت پس از انقلاب با روند فعالیتهای مطلوب خود توانست طرح تسریع در کار بافندهها را بهوجود آورد. در همین رابطه، تعویض فرش کهنه با فرش نو نیز یکی دیگر از فعالیتهای مهم این شرکت محسوب میشود که بیش از هزار تخته فرش کهنه را با نو تعویض کرده‌ایم و آنها را از طریق حراج عرضه میکنیم. این روند مطمئن و مناسبی برای فروش فرشهای کهنه و تعویض آنها با فرش نو است که به رونق صادرات کمک میکند.
با افتخارترین فعالیت این شرکت، بافت بزرگترین فرشهای سفارشی دنیاست که میتوان به بافت فرش پنجهزار مترمربعی برای مسجد سلطان در کشور عمان و فرش دیگری به مساحت حدود ششهزار مترمربع برای مسجد شیخ صائب در ابوظبی امارات متحده اشاره کرد، که چندی پیش توانست رکورد جدید کتاب گینس برای بافت بزرگترین فرش دستباف را کسب کند. در حال حاضر، این فرش در مسجد شیخ زائد ابوظبی گسترانده شده و روزانه حدود یکهزار و ۵۰۰ تا دوهزار نفر از آن بازدید میکنند. طول بزرگترین فرش دستباف ایرانی ۱۳۳متر و عرض آن ۴۰ تا ۴۸ متر است که به مدت ۱۸ ماه توسط هزار و ۲۰۰ بافنده نیشابوری در خراسانرضوی در دو نوبت بافته شده است. همچنین مواد اولیه بزرگترین فرش دستباف ایرانی ثبت شده در رکورد گینس ۷۲درصد پشم و ۲۸درصد پنبه است، ارتفاع پرز فرش ۱۰ میلیمتر و تعداد رنگهای کار شده در آن ۲۵رنگ با زمینه سبز و حاشیه طلایی است. وزن این هنر - صنعت ایرانی نیز ۳۵ تن است.

گسترش صنعت: اهداف تولید و صادرات شرکت سهامی فرش تاکنون به چه صورت بوده است؟
پیشبینی تولید فرش ۲۰هزار مترمربع بود که تاکنون بیش از ۷۰درصد از این میزان تحقق یافته است. در بحث تجارت خارجی نیز مشارکتهای بسیار مطلوبی داشتهایم که میتوان به رقم یکمیلیارد تومانی مشارکتها اشاره کرد. بافت دو تخته فرش ۸۰متری به ارزش ۵۵۰هزار دلار نیز از سفارشهای کشورهای خارجی به شرکت سهامی فرش است که درحال انجام و پیشرفت خوبی هم داشته است. تحقق اهداف صادراتی فرش نیز تاکنون حدود ۵۰درصد است که تا پایان سال با رشد ۱۰درصدی نسبت به سال قبل روبهرو میشویم. شرکت سهامی فرش ایران در راستای تحقق اهداف برنامه پنجم توسعه، تامین مواد اولیه را در دستورکار قرار داده که شستوشوی هزار تن پشم ناشور ازجمله این موارد است.

گسترش صنعت: جدیدترین برنامه های شرکت سهامی فرش در آینده چیست؟
آمادگی برای حضور در نمایشگاه دموتکس چین که فروردین سال آینده برگزار میشود، از جدیدترین برنامههای این شرکت است و در این راستا، علاقهمندان برای حضور در این نمایشگاه انتخاب شدهاند و فضایی ۴۰۰متری در چین عقد قرار داد شده است، ضمن اینکه معروفترین صادرکنندگان و تولیدکنندگان فرش ایرانی را نیز برای حضور در این نمایشگاه دعوت کردهایم. یکی دیگر از فعالیتهای پیش روی شرکت سهامی، برگزاری نمایشگاهی از برندهای برتر فرشهای معروف ایرانی در مقر فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) در وین اتریش است. این نمایشگاه در اردیبهشت سال ۹۲ برگزار خواهد شد که متولی این امر نیز شرکت سهامی فرش است. در همین زمینه، تفاهمنامهای با نمایندگی اسکان بشر سازمان ملل متحد در تهران منعقد شد. در این نمایشگاه، فرشهای برتر انتخاب میشوند و جوایز نفیسی نیز به برندهای برتر اهدا خواهد شد. همزمان با این نمایشگاه، در مقر فرهنگی سازمان ملل در اتریش، همایش بینالمللی فرش ایران نیز برگزار میشود.

گسترش صنعت: بزرگترین رقبای تولید فرش ایران کدام کشورها هستند؟
کشورهای هندوستان، پاکستان، ترکیه و چین جزو کشورهایی هستند که در چند سال اخیر بهعنوان رقیب ما شناخته میشوند، اما هنوز نتوانستهاند کیفیت جنس و طراحی زیبای فرش ایرانی را داشته باشند.

گسترش صنعت: با توجه به شرایط کنونی و نوسانات نرخ ارز در تامین مواد اولیه تولید فرش با مشکلی روبهرو نیستید؟
عمده مواد اولیه تولید فرش از منابع داخلی تامین میشود و به هیچ عنوان کمبود و مشکلی نداریم. در حقیقت مواد اولیه حدود ۲۰درصد از قیمت تمام شده فرش را به خود اختصاص میدهد، بر همین اساس، این نوسانات ۲۰درصد از قیمت این هنر -صنعت را تحتتاثیر قرار داده، اما بهدلیل اینکه عمده مواد اولیهدر توان تولید داخلی است، این نیاز به راحتی از محل تولید داخلی جایگزین میشود.

گسترش صنعت: چه نوع مواد اولیهای وارداتی و از کدام کشورها هستند؟
واردات پشم از کشورهای نیوزیلند، استرالیا و اروگوئه و ابریشم نیز از کشور چین صورت میگیرد.

گسترش صنعت: ارزیابی شما از تاثیر تحریمها بر صادرات فرش چیست؟
تحریمها برای صادرات فرش هیچ مشکلی ایجاد نکرده، اما بیتاثیر هم نبوده است. پیش از تحریمها، آمریکا بزرگترین بازار صادراتی فرش ایران تلقی میشد، اما با این حال توانستهایم کشورهای دیگر را جایگزین آمریکا کنیم. تحریمکنندگان باید بداند که این محدودیتها تنها به محرومیت کشورشان از هنر- صنعت فرش ایرانی است. رشد صادراتی پس از تحریمها نشان از این دارد که میتوانیم بازارهای دیگر را جایگزین بازار آمریکا کنیم و صادرات خود را حفظ کنیم، ضمن اینکه توانستهایم در کشورهای آمریکای لاتین و آسیای جنوبشرقی و کشورهای عربی بازارهای هدف خوبی پیدا کنیم.

گسترش صنعت: در این میان، سهم بازارهای اروپایی از صادرات فرش ایران به چه میزان است؟
حدود ۴۵درصد از صادرات فرش ما را بازارهای اروپایی در اختیار دارند. آلمان حدود ۷۰ تا ۸۰میلیون دلار در سال، ایتالیا ۵۰میلیون دلار و اسپانیا ۲۰میلیون دلار واردات فرش دستباف از ایران سهم داشتهاند.

گسترش صنعت: آیا تا به امروز کشوری توانسته در مقوله طرح و ثبت نقشههای فرش رقیب ایران شود؟
با توجه به اینکه بیشتر طرحها و نقشههایی که در فرشهای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد، طرحهای ایرانی است، در هیچ کجای دنیا نمیتوانید این موارد را ببینید. در بسیاری از موارد شاهد کپیبرداری کشورهای دیگر از نقوش ایرانی هستیم که برای جلوگیری از این امر، طرح فرش مناطق جغرافیاییهای ایران را ثبت میکنیم، که این امر برعهده شرکت ملی فرش است. این نکته را نیز باید در نظر داشت تا زمانی که به سازمان تجارت جهانی نپیوندیم، قانون کپیرایت اجرایی نمیشود، بنابراین با پیوستن ایران به این سازمان، میتوان از طرحها و نقشههای ایرانی حمایت کرد تا حقوق بافندگان ایرانی پایمال نشود.

گسترش صنعت: جایگاه مشتری در تولید فرش ایرانی کجاست؟
این موضوع امری روشن است که بدون در نظر گرفتن سلیقه و خواست مشتری در بازارهای هدف، موفق نخواهیم شد. به همین دلیل، باید شناخت دقیقی از خواست و سلایق مشتری داشته باشیم که این مهم یکی از مولفههای اصلی حضور  موفق در بازارهای جهانی است. در واقع تولیدکنندگان نباید سلایق خود را به بازار تحمیل کنند، چراکه به جایگاه مناسبی نخواهند رسید.

گسترش صنعت: به طور کلی نقش صنعت فرش در اقتصاد را چگونه ارزیابی میکنید؟
از فرش بهعنوان یک هنر- صنعت یاد میشود که نقش مهمی هم در معرفی هنر ایرانی به جهانیان دارد. این هنر- صنعت ارزش افزوده بالایی در بخش تولید و صادرات کشور میتواند رقم بزند و بهطور قطع میتوان با توسعه این صنعت، شاهد ارزآوری بالایی برای کشور بود. در همین راستا، وظیفه ما هم مشخص است و باید با تبلیغات موثر و شناسایی بازارهای جدید و کسب آگاهی از سلیقه مشتری این هنر - صنعت ایرانی را به جهان بشناسانیم.
 

گفت و گو: زهرا طهرانی

منبع: گسترش صنعت

دفعات مشاهده: 6842 بار   |   دفعات چاپ: 1376 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 115 بار   |   0 نظر



عضویت در انجمن


 
روزشمار
0 روز مانده به


 

 نمادهای اعتماد
 درباره انجمن
در نخستین همایش ملی فرش در آموزش عالی که در مهرماه سال ۱۳۷۹ با شرکت تمام دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزش‌عالی ذیربط، وزارتخانه‌ها و همچنین جمعی از محققان، مؤلفان و هنرمندان فرش کشور در دانشگاه کاشان برگزار شد، ضرورت وجود یک نهاد علمی به‌طور جدی احساس شد. پس از پیگیری و مکاتبات بسیار، در جلسه ۱۳۸۱/۰۳/۲۲ تأسیس انجمن علمی فرش ایران در کمیسیون انجمن‌های علمی وزارت علوم تحقیقات و فناوری به تصویب رسید.انجمن فعالیت رسمی خود را در تاریخ ۱۳۸۱/۱۱/۰۸ با دریافت مجوز از اداره تبت شرکت‌ها آغاز نمود.
 
مطالب پربازدید
 
 نظرات شما
 
اشتراک در خبرنامه
 
لطفاً نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه در کادر زیر وارد کنید.
آمار
کاربران حاضر در پایگاه: 0

مهمانان حاضر در پایگاه: 20

کل کاربران ثبت شده: 494

بازدیدهای روز جاری: 640

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن علمی فرش ایران است.
بازنشر اطلاعات: استفاده از مطالب ارایه شده در این پایگاه با ذکر منبع آزاد است.
© 2015 All Rights Reserved | Iran Carpet Scientific Association
Designed & Developed by : Yektaweb