از پازیریک تا آینده

 | تاریخ ارسال: 1391/12/4 | 

از پـــــازیــــریک تا آینـــــــــــــــده

یادداشت ساعد نیک ذات داور سومین دوسالانه عکس فرش دستباف ایران پیرامون هویت فرش دستباف ایرانی.

ایران دو هزار و پانصد سال پیش:

اسبان با آرایش هخامنشی ، گوزن خالدار ایرانی ، رنگهای درخشان ، مهارت در گره زدن ، همه نشان از هویتی ایرانی است که پس از سده ها خودرا دردرون یک فرش نمایان می سازد. تا جایی که باستان شناسان را وادار به تایید هویت ایرانی فرش دره پازیریک می کند . این یعنی تعهد هنرمند آن دوره نسبت به آنچه تولید می کند وآنچه از خود برجای می گذارد. سالها ، دهه ها و سده ها طبیعت مسیر خود را پیموده است . علوفه ها همچنان سبز و با طراوت می رویند . گلها با کم و بیش آب، در فلات ایران به هستی رنگ می بخشند. دامها به وظیفه چرا ادامه می دهند و دستان بافندگان همچنان پر است از زخمهای گره زنی در درازای عمر فرش. ساخت فرش کاریست گروهی . کوچک وبزرگ . زن ومرد . زشت وزیبا . همه در کنار هم و هر فرد یک گره وهر گره یک رنگ و هر رنگ یک احساس ،اما در کالبد یک آهنگ هماهنگ وآنچه گسترده می شود عشق است و رویا وداستان بافندگان آن. گره ها جای یکدیگر را تنگ نمی کنند. رنگهای روشن، خود را به رخ رنگهای تیره نمی کشند. چون خوب می دانند با هم بودن وفشرده شدن در کنار هم است که به آنها معنا می بخشد.

دستبافته فرش خاک پای آدمیان است. فرش هنر جاری در زندگیست . هر چه بیشتر زیر پا بماند ، ذات ، دوام ، توان تخیل و رویا و فرهنگ بافند گان خود را بهتر نشان می دهد .

و اما امروز؛

فرش از زمین که مفهوم (گستره یا همان فرش ) را معنا می بخشد، ازرویا ها وداستان گره ها جدا شده ودر حصار قابی تحمیلی آویزان دیوار شده است. تابلو فرشهایی که هیچ نشانی ازپیشینه و نقشهای بر گرفته از زندگی ایرانیان ندارد . کپی هایی از نقاشیهای قرون وسطی تا عکسهای سرقت شده از شبکه های اجتماعی مجازی اکنون . کم کم نقشهای نیلوفر آبی ، گل اناری ، ترنج و بوته گل سرخی جای خود را به مونالیزا و تندیس داوود داده اند سود جویان بی هویت نمی دانند که بهای فرش ایرانی در سرشت ایرانی بودن آن است نه نمای بیرونی بیگانه با زادگاهش. اگر ۲۵۰۰ سال به جلو برویم و جنگهای هسته ای همه تلاشهای آدمی را در درازای سده ها رنج وتلاش به نابودی کشانده باشد ودر دهکده کوچک جهانی تنها تابلو فرشی باقی بماند ، آیا نشانی از داستان گره های ایرانیان در آن وجود خواهد داشت؟

منبع: روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران


دفعات مشاهده: 5562 بار   |   دفعات چاپ: 1286 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 96 بار   |   0 نظر



CAPTCHA

عضویت در انجمن


 
روزشمار
0 روز مانده به


 

 نمادهای اعتماد
 درباره انجمن
در نخستین همایش ملی فرش در آموزش عالی که در مهرماه سال ۱۳۷۹ با شرکت تمام دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزش‌عالی ذیربط، وزارتخانه‌ها و همچنین جمعی از محققان، مؤلفان و هنرمندان فرش کشور در دانشگاه کاشان برگزار شد، ضرورت وجود یک نهاد علمی به‌طور جدی احساس شد. پس از پیگیری و مکاتبات بسیار، در جلسه ۱۳۸۱/۰۳/۲۲ تأسیس انجمن علمی فرش ایران در کمیسیون انجمن‌های علمی وزارت علوم تحقیقات و فناوری به تصویب رسید.انجمن فعالیت رسمی خود را در تاریخ ۱۳۸۱/۱۱/۰۸ با دریافت مجوز از اداره تبت شرکت‌ها آغاز نمود.
 
مطالب پربازدید
 
 نظرات شما
 
اشتراک در خبرنامه
 
لطفاً نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه در کادر زیر وارد کنید.
آمار
کاربران حاضر در پایگاه: 0

مهمانان حاضر در پایگاه: 12

کل کاربران ثبت شده: 494

بازدیدهای روز جاری: 73

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن علمی فرش ایران است.
بازنشر اطلاعات: استفاده از مطالب ارایه شده در این پایگاه با ذکر منبع آزاد است.
© 2015 All Rights Reserved | Iran Carpet Scientific Association
Designed & Developed by : Yektaweb