| تاریخ ارسال: 1403/3/21 | 

بررسی فرش‌های قاجری در روز ملی فرش

در مراسم روز ملی فرش در موزه آستان قدس رضوی، ضمن رونمایی از یک فرش ۹۰ ساله، فراز و فرود فرش ایرانی در دوره قاجاریه بررسی شد.
مدیرعامل شرکت فرش آستان قدس رضوی به‌عنوان سخنران این نشست، ضمن گرامیداشت روز ملی فرش، دورۀ قاجاریه به‌ویژه دوران دوم سلطنت ناصرالدین‌شاه را دومین دورۀ رونق تولید فرش پس از صفویه دانست.
دکتر حمید کارگر با برشمردن عللی همچون خالی بودن خزانه دربار، افول صادرات تریاک به‌علت نزاع بریتانیا و چین، ظهور بیماری کرم ابریشم و نزول صادرات ابریشم، و البته وابسته نبودن به نفت، صادرات فرش را نجات‌بخش اقتصاد بیمار ایران در آن دوره دانست.
به گفته کارگر عواملی مانند وقوع انقلاب صنعتی در غرب و افزایش توان خریداران اروپائی و نیز افزایش مراوده‌های فرهنگی و هنری بین ایران و غرب نیز در رونق تولید و تجارت فرش در آن مقطع زمانی نقش داشته‌اند.
عضو انجمن علمی فرش ایران همچنین گفت: ورود و فعالیت شرکت‌های چندملیتی به عرصه تولید و تجارت فرش دستباف ایران از مهمترین وقایع تاریخ فرش در عهد قاجاریه است که خود پیامدهای مثبت و منفی بساری در پی داشت.
مدیرعامل شرکت فرش آستان قدس رضوی در تشریح پیامدهای مثبت ورود این شرکت‌ها گفت: با توجه به این‌که تولیدکنندگان ایرانی توان، سرمایه و ارتباطات لازم برای گسترش بازار برون‌مرزی را نداشتند، ایجاد و توسعه کارگاه‌های متمرکز قالیبافی، برندسازی برای فرش ایران و ایجاد بازار برای این دستبافته‌ها در دیگر کشورها از ثمرات حضور این شرکت‌ها در ایران بود.
حمید کارگر پیامدهایی همچون درهم‌ریختگی جغرافیایی بافت در ایران، حذف یا کمرنگ کردن برخی از سنت‌های فرشبافی کشور، دخل و تصرف در طرح و نقشه‌های فرش ایرانی و ورود و بسط استفاده از رنگ‌های جوهری را از اثرات منفی حضور شرکت‌های چندملیتی دانست.
عضو کمیته فرش فرهنگستان هنر همچنین به توسعه جنبش تصویرگری و رواج قالیچه‌های تصویری در پی ورود دوربین عکاسی به ایران در دوران قاجار اشاره کرد.
در این مراسم که روز یکشنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۳ به همت موزه فرش آستان قدس رضوی و به مناسبت روز ملی فرش برگزار شد، از یک فرش ۹۰ ساله متعلق به گنجینه موزه با نقش سرو رونمایی شد.

 

دفعات مشاهده: 41 بار   |   دفعات چاپ: 6 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر



عضویت در انجمن


 
روزشمار
0 روز مانده به


 

 نمادهای اعتماد
 درباره انجمن
در نخستین همایش ملی فرش در آموزش عالی که در مهرماه سال ۱۳۷۹ با شرکت تمام دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزش‌عالی ذیربط، وزارتخانه‌ها و همچنین جمعی از محققان، مؤلفان و هنرمندان فرش کشور در دانشگاه کاشان برگزار شد، ضرورت وجود یک نهاد علمی به‌طور جدی احساس شد. پس از پیگیری و مکاتبات بسیار، در جلسه ۱۳۸۱/۰۳/۲۲ تأسیس انجمن علمی فرش ایران در کمیسیون انجمن‌های علمی وزارت علوم تحقیقات و فناوری به تصویب رسید.انجمن فعالیت رسمی خود را در تاریخ ۱۳۸۱/۱۱/۰۸ با دریافت مجوز از اداره تبت شرکت‌ها آغاز نمود.
 
مطالب پربازدید
 
 نظرات شما
 
اشتراک در خبرنامه
 
لطفاً نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه در کادر زیر وارد کنید.
آمار
کاربران حاضر در پایگاه: 0

مهمانان حاضر در پایگاه: 16

کل کاربران ثبت شده: 505

بازدیدهای روز جاری: 132

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن علمی فرش ایران است.
بازنشر اطلاعات: استفاده از مطالب ارایه شده در این پایگاه با ذکر منبع آزاد است.
© 2015 All Rights Reserved | Iran Carpet Scientific Association
Designed & Developed by : Yektaweb