7 نتیجه برای منتظر
دکتر مجید منتظر، اقای سعید آهنکوب،
دوره 1، شماره 1 - ( زمستان 1384 )
چکیده
آمونیاک، یک قلیای ضعیف است که از آن برای متورم کردن نخ پشمی پیش از مرحله رنگرزی استفاده می کنند. در این مطالعه، فرآیند آمونیاکی کردن پشم به وسیله درصدهای مختلف آمونیاک(۵،۱۰،۱۵،۲۰) توضیح داده شده و تاثیر آن بر رنگ پذیری نخ پشم با رنگزاهای طبیعی شامل روناس، پوست گردو،پوست انار،برگ مو،پوست پیاز سفید و پوست پیاز قرمزبررسی شده است. همچنین تاثیر شرایط متفاوت دما، زمان و غلظت آمونیاک در رنگ پذیری نخ پشمی مورد توجه قرار گرفته است. آزمایش های رنگ سنجی و اندازه گیری ثبات های نوری و شستشویی بر روی نمونه ها انجام شده و نتایج تغییرات رنگی با استفاده از انجام عملیات آمونیاکی در شرایط مختلف گزارش شده است.فهرست علایم hته رنگ، cخواص،aقرمزی و سبزی،b زردی و آبی،Lروشنایی.
دکتر مجید منتظر، آقای سعید زرینه،
دوره 2، شماره 3 - ( تابستان 1385 )
چکیده
در این تحقق اثر اوره در فرآیند رنگرزی نخ پشمی با روناس مورد مطالعه قرار گرفته است. اوره با درصدهای مختلف قبل،همزمان و بعد از رنگرزی به حمام رنگرزی اضافه شده و رفتار آن روی رنگرزی و لیف پشم مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایشهای مختلف شامل تعیین میزان جذب رنگزا در زمانهای مختلف،جذب آب فتیله ای، زمان غرق شدن،ثباتهای نوری و شستشویی و بررسی سطح الیاف با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روی نمونه های انجام شده است. نتایج نشان می دهد که اوره سبب افزایش سرعت جذب روناس شده است. نتایج همچنین نشان می دهد که افزایش اوره به میزان کم «۵۰ الی ۲۵۰ درصد» باعث تورم الیاف پشم می شود،ولی به میزان بیش از ۳۰۰ درصد باعث تخریب الیاف پشم و کاهش استحکام آنها می گردد.
دکتر فاطمه داداشیان، دکتر مجید منتظر، آقای شهرام رحیمی، آقای قاسم بازیار ،
دوره 3، شماره 6 - ( بهار و تابستان 1386 )
چکیده
خصوصیات ویژه الیاف پشم گوسفندان بومی ایرانی (مانند بازگشت پذیری مناسب) در مقایسه با پشم گوسفندان مرینوس سبب استفاده انحصاری آنها در فرش دستباف شده است. بهبود خواص فیزیکی الیاف پشم مانند ایجاد تغییرات سطحی با تغییر در فلسها، افزایش جلا و سفیدی الیاف و یکنواخت تر کردن سطح کیفیت فرش دستباف را بهتر می کند. در این تحقیق،اثر آنزیم پروتئاز را روی الیاف پشم ایرانی بررسی کرده و غلظت و زمان مناسب عملیات آنزیمی برای به دست آوردن تغییرات مطلوب را مشخص نموده ایم. نتایج نشان می دهند که افزایش غلظت آنزیم سبب افزایش درصد کاهش وزن نمونه ها و کاهش استحکام و درصد ازدیاد طول نسبی شده است. افزایش زمان عملیات آنزیمی نیز موجب افزایش سفیدی و درخشندگی نمونه ها و میزان زاویه خمش می شود. همچنین در این تحقیق به تغییرات مطلوب ایجاد شده در الیاف از جمله افزایش سفیدی، انعطاف پذیری و ظرافت و همچنین اثرهای دیگر مانند کاهش وزن،کاهش استحکام و ازدیاد طول نیز اشاره کرده ایم.
مهندس سید محمد ویسیان، آقای محمد ابراهیم حیدری، دکتر مجید منتظر،
دوره 3، شماره 8 - ( پاییز و زمستان 1386 )
چکیده
در این تحقیق از پروتئاز (آلکالاز) با ویژگی دوستدار محیط زیست و همچنین کلیاب جهت صمغگیری استفاده شده است. غلظتهای مختلف آنزیم و کلیاب مورد بررسی قرار گرفت. پس از صمغگیری میزان کاهش وزن، استحکام، روشنایی و سفیدی تعیین و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی تصاویر سطحی از نمونهها تهیه شد. همچنین ابریشم صمغگیری شده با روناس و دو دندانه کلرید قلع و زاج سفید به روش پیشدندانه رنگرزی و در سیستم CIE L*a*b* مورد ارزیابی قرار گرفته، ثبات عمومی نمونهها تعیین شده است. نتایج نشان میدهد که درصد کاهش وزن نمونههای حاصل از کلیاب نسبت به آنزیم بیشتر بوده است. روش آنزیم نسبت به کلیاب تخریب کمتری روی فیلامنتهای ابریشم نشان داده است. ثبات شستشویی و نوری نمونهها نیز مطلوب ارزیابی شده است.
دکتر مجید منتظر، آقای حمید رحیم پور،
دوره 4، شماره 9 - ( بهار 1387 )
چکیده
تابش اشعه فرابنفش (UV) روی پوست و کالای نساجی به عنوان عامل اصلی سرطان پوست و تخریب کالا شناخته شده است و کاهش اشعه UV محیط و عبور آن از منسوجات از اهمیت ویژهای برخوردار است. اشعه UV به جهت انرژی زیاد فوتونهای آن قادر به تخریب ساختار رنگزا و الیاف است که از عوامل اصلی رنگ پریدگی و پوسیدگی کالا در معرض نور خورشید است. برخی مواد با جذب اشعه UV و تبدیل آن به گرما مانع از تخریب کالا و آسیب رسیدن به بدن میشوند. در این مطالعه رنگزای طبیعی روناس به همراه دندانههای مختلف و دو نوع اسید آلی شامل اسید تانیک و اسید سیتریک برای رنگرزی کالای پشمی بهکار برده شدهاند. اثر اسید تانیک و روناس بر میزان انتقال اشعه UV از کالای پشمی ارزیابی شده است. همچنین اثر این رنگزای طبیعی بر میزان حفاظت از تخریب کالا در مقابل اشعه UV بهوسیله تعیین خواص مکانیکی کالا اندازهگیری و مقایسه شده است. نتایج نشان دادند که اسید تانیک اثر مثبتی بر حفاظت در برابر UV دارد و بهعلاوه به افزایش استحکام نیز کمک میکند. از میان دندانههای مختلف، دندانه نیترات نقره و دندانه سولفات مس حفاظت در برابر UV را افزایش دادهاند. در مجموع کاربرد دندانه نقره و رنگرزی با روناس به همراه اسید تانیک بهترین حفاظت در برابر UV را ایجاد کرده است.
آقای محسن حسینخانی ، دکتر مجید منتظر، آقای صفدر اسکندر نژاد، آقای محمد کریم رحیمی،
دوره 7، شماره 18 - ( بهار 1390 )
چکیده
یکی از روشهای اصلاح الیاف پشمی ایرانی کاهش ظرافت آن و ایجاد ویژگی زیردست ابریشمی در آن است که معمولاً با کاهش استحکام الیاف همراه است. همچنین ضدمیکروب کردن کالای پشمی نیز به جهت حفاظت کالا و مصرفکننده در برابر حمله و رشد میکروبی مورد توجه است. در این تحقیق سنتز همزمان نانونقره به کمک احیاء نیترات نقره توسط بیسولفیت سدیم انجام شده و همزمان، افزایش ظرافت الیاف پشم نیز بهوسیله اعمال کشش روی نخ حاصل شده است. بر این اساس نخ پشم ضخیم ایرانی با ظرافت مناسب همراه با سنتز نانونقره روی آن بهدست آمده است که ضمن حصول خواص ضدمیکروبی مناسب، برخی ویژگیهای دیگر آن شامل استحکام و نمره نخ نیز بهبود یافته است. همچنین آنالیزهای EDX و SEM با تأیید سنتز نانونقره روی الیاف پشم نشان دادند که شرایط آزمایش اهمیتی ویژه داشته و در رفتار ضدمیکروبی لیف مؤثرند.
دکتر مجید منتظر، خانم اقدسسادات سعادتدار آرانی، دکتر محمدکریم رحیمی،
دوره 7، شماره 19 - ( تابستان 1390 )
چکیده
امروزه کاربرد آنزیمها و ضدباکتریها روی الیاف پروتئینی جهت محافظت منسوجات در برابر میکروبها و جلوگیری از ایجاد لکه، تغییر رنگ و افزایش زمان نگهداری فرشهای ابریشمی در موزهها مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر آنزیم پروتئاز و نانونقره روی نخ ابریشمی انجام شده است. نخ ابریشمی دولا با نمرهtex ۱۴۰ (بهعنوان خامه فرش) با آنزیم پروتئاز و مقادیر مختلف نانونقره در شرایط متفاوت عمل شده و خواص ضدمیکروبی آنها در مجاور دو نوع باکتری E.coli و S.aureos بررسی و مقایسه شده است. همچنین برخی خصوصیات نخ ابریشمی عمل شده شامل کاهش وزن، شاخص سفیدی و خصوصیات رنگی در تصاویر میکروسکوپ الکترونی بررسی شده است. بهکارگیری نانونقره به تنهایی خاصیت ضدمیکروب عالی با غلظتهای متفاوت میکروب را نشان داده ولی سبب کاهش سفیدی نخ ابریشمی شده است. در حالیکه با بهکارگیری ۲% پروتئاز، خاصیت ضدباکتری و سفیدی نخ ابریشمی افزایش یافته است. بر این اساس کاربرد همزمان پروتئاز و ppm۳۰ نانونقره روی نخ ابریشمی سبب ایجاد ویژگی ضد باکتری عالی (۱۰۰%) شده است.