6 نتیجه برای ابریشم
دکتر مرتضی فرجی، آقای محمدامین دباغ منش،
دوره 3، شماره 6 - ( 6-1386 )
چکیده
امروزه در فرآیند تولید هر نوع کالا، مساله تامین یکی از مسائل عمده متولیان تولید است زیرا در صورت عدم توجه لازم به آن تولید دچار مشکلات فراوان و رکود می گردد و سهم محصول در بازار رقابت حفظ نخواهد شد. وجود نظام تامین مطلوب و یکپارچه در صنعت تولید و فرآوردی ابریشم،به دلیل شرایط خاص این محصول از قبیل فصلی بودن،حجیم بودن،فسادپذیری،تعدد فعالیت های فرآوری محصول نهایی(نخ)،کوچک و پراکنده بودن واحدهای کشاورزی،تمرکز مصرف کنندگان(بافندگان) در مراکز شهرهای خاص و پایین بودن قیمت و غیره،امری است که مورد توجه و تایید قرار گرفته است. در این مقاله می خواهیم با استفاده از مدل مفهومی ارزیابی عملکرد زنجیره تامین(اس سوهال) و استفاده از زیر متغیرهای این مدل،وضعیت موجود در زنجیره تامین نخهای ابریشمی و علل اثرگذار زنجیره تامین بر رقابت پذیری زنجیره تامین صنعت را بررسی کرده و پس از آن راهکارهایی برای بهبود عملکرد زنجیره ارائه نماییم. این مدل بر این مبنا عرضه شده تا عملکرد مدیریت زنجیره تامین که با چندین شاخص توصیف شده است، با این رویکرد بهبود یابد. در انتها دو فرضیه اصلی و یازده فرضیه فرعی در جهت بهبود عملکرد زنجیره ارائه کرده و صحت آنها را آزموده ایم. بررسیها حاکی از این است که بهبود عملکرد زنجیره تامین متاثر از متغیر مکان یابی تولید و متغیر عدم اطمینان است و فعالیتهایی که در مکان یابی تولید و سنجش اطمینان زنجیره انجام می شود. می تواند راهنمای مناسبی برای این امر باشد.
مهندس سید محمد ویسیان، آقای محمد ابراهیم حیدری، دکتر مجید منتظر،
دوره 3، شماره 8 - ( 12-1386 )
چکیده
در این تحقیق از پروتئاز (آلکالاز) با ویژگی دوستدار محیط زیست و همچنین کلیاب جهت صمغگیری استفاده شده است. غلظتهای مختلف آنزیم و کلیاب مورد بررسی قرار گرفت. پس از صمغگیری میزان کاهش وزن، استحکام، روشنایی و سفیدی تعیین و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی تصاویر سطحی از نمونهها تهیه شد. همچنین ابریشم صمغگیری شده با روناس و دو دندانه کلرید قلع و زاج سفید به روش پیشدندانه رنگرزی و در سیستم CIE L*a*b* مورد ارزیابی قرار گرفته، ثبات عمومی نمونهها تعیین شده است. نتایج نشان میدهد که درصد کاهش وزن نمونههای حاصل از کلیاب نسبت به آنزیم بیشتر بوده است. روش آنزیم نسبت به کلیاب تخریب کمتری روی فیلامنتهای ابریشم نشان داده است. ثبات شستشویی و نوری نمونهها نیز مطلوب ارزیابی شده است.
آقای عابد تقوی،
دوره 5، شماره 12 - ( 3-1388 )
چکیده
به باور بسیاری از متفکران و مورخان تاریخ ایران در دوران اسلامی، عصر صفوی همواره بهعنوان شکوهمندترین و مقتدرترین حکومت ملی- مذهبی با حاکمیت دولت مرکزی شناخته شده است. در این دوره با ایجاد زیرساختهای نوین حکومتی در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، تحولی شگرف در حیات اجتماعی جامعه عصر صفوی رخ داد. در پویایی حیات اجتماعی صفویان، مؤلفههای اقتصاد و تجارت و فراهم نمودن زیرساختهای اجرایی آن نقش مهمی را ایفا کرده، بهطوری که از اولویتهای اصلی در سیاستگذاری کلان شاهان صفوی محسوب میشده است. ظرفیتهای قابل تأمل در صنعت فرش با وجود مراکز تهیه مواد خام نظیر ابریشم، کتان، پنبه و همچنین تولید فرشهای ممتاز در کارگاههای بافندگی شهرهای اقتصادی این دوره، بسترهای لازم را برای بالفعل نمودن تجارت کالای راهبردی فرش فراهم ساخت. در این مقاله سعی شده با بهرهگیری از رویکرد تحلیل تاریخی و بررسی تاریخهای معتبر عصر صفوی و سفرنامههای اروپاییان، به نقش و جایگاه صنعت فرش در تجارت خارجی حکومت صفوی پرداخته شود. همچنین در پژوهش حاضر تلاش شده به این پرسش اصلی که شهرهای با عملکرد اقتصادی چه نقشی در فرایند تجاری شدن صنعت فرش داشتهاند، پاسخی منطقی داده شود.
دکتر مجید منتظر، خانم اقدسسادات سعادتدار آرانی، دکتر محمدکریم رحیمی،
دوره 7، شماره 19 - ( 6-1390 )
چکیده
امروزه کاربرد آنزیمها و ضدباکتریها روی الیاف پروتئینی جهت محافظت منسوجات در برابر میکروبها و جلوگیری از ایجاد لکه، تغییر رنگ و افزایش زمان نگهداری فرشهای ابریشمی در موزهها مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر آنزیم پروتئاز و نانونقره روی نخ ابریشمی انجام شده است. نخ ابریشمی دولا با نمرهtex ۱۴۰ (بهعنوان خامه فرش) با آنزیم پروتئاز و مقادیر مختلف نانونقره در شرایط متفاوت عمل شده و خواص ضدمیکروبی آنها در مجاور دو نوع باکتری E.coli و S.aureos بررسی و مقایسه شده است. همچنین برخی خصوصیات نخ ابریشمی عمل شده شامل کاهش وزن، شاخص سفیدی و خصوصیات رنگی در تصاویر میکروسکوپ الکترونی بررسی شده است. بهکارگیری نانونقره به تنهایی خاصیت ضدمیکروب عالی با غلظتهای متفاوت میکروب را نشان داده ولی سبب کاهش سفیدی نخ ابریشمی شده است. در حالیکه با بهکارگیری ۲% پروتئاز، خاصیت ضدباکتری و سفیدی نخ ابریشمی افزایش یافته است. بر این اساس کاربرد همزمان پروتئاز و ppm۳۰ نانونقره روی نخ ابریشمی سبب ایجاد ویژگی ضد باکتری عالی (۱۰۰%) شده است.
دکتر زهرا احمدی،
دوره 10، شماره 26 - ( 12-1393 )
چکیده
فرشهای دستباف ابریشمی جزء کالای لوکس و نفیس بهشمار میروند. از آنجا که این قبیل فرشها نیز اغلب روی سطح گسترده میشوند، لذا در معرض انواع آلودگیها قرار میگیرند. معمولاً آلودگیهای مهمی که فرش را در معرض صدمه و آسیب قرار میدهد، دارای منشأ آبی نظیر آب میوه، چای،قهوه، آب غذا و... است که امکان دارد در اثر سهلانگاری روی فرش ریخته شود و در طول مدت استفاده احتمال بروز این آسیبها اجتنابناپذیر است. بنابراین اگر فرش در برابر اینگونه آلودگیها مقاوم شود، قطعاً طول عمر بیشتری خواهد داشت. در سالهای اخیر تحقیقات زیادی روی فرآیند ضدآب کردن کالاهای نساجی با استفاده از ترکیبات نانو صورت گرفته، اما متأسفانه هیچ تحقیقی برای فرشهای دستباف انجام نشده است. در این تحقیق با استفاده از نتایج تحقیقات قبلی که روی منسوجات نساجی و یا فرشهای ماشینی نایلونی و پشمی انجام شده سعی شد تا کارایی روشهای معمول برای فرشهای ابریشمی بررسی گردد. نخهای پرز ابریشمی با رنگزای اسیدی از نوع متال کمپلکس 2:1 رنگرزی شد و سپس نمونههای فرش و گلیم ابریشمی (چله پنبهای) بافته شدند. از ماده پلی دیمتیل نانو سیلوکسان (ابعاد ذرات سیلیکون در حد نانو) برای آبگریز کردن فرشهای ابریشمی استفاده شد. جهت ارزیابی کارآیی ماده بهکار گرفته شده روشهای استاندارد مورد آزمون واقع شدند. عکسهای میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) نشان داد که این ماده بهصورت لایه بسیار نازک سطح الیاف را پوشانده است. طیف EDAX نیز حضور ذرات سیلیکون را روی سطح تأیید مینماید که بیانگر اتصال ماده مورد استفاده با الیاف است. نتایج نشان دادند، ترکیبات نانو سیلوکسان علاوه بر خاصیت خوب ضدآب، روی رنگ، کیفیت ظاهری یا سطح زیر دست نمونههای فرش تأثیری نداشت. استفاده از این ترکیبات جهت فرشهای ابریشمی توصیه میشود.
خانم الهام احمدی فرد، دکتر اسماعیل کرمی دهکردی،
دوره 12، شماره 29 - ( 6-1395 )
چکیده
نقشه و آرایه از ارکان اساسی تولید فرش هستند و فاکتورهای مهم و تعیین کنندهای برای محاسبه ارزش مادی و غیرمادی یک فرش به حساب میآیند. تأمین و استفاده از نقشههای نوآورانه و تقاضامحور از جمله مسائل مهمی است که بافندگان فرش با آن روبهرو هستند و در تولید، بهره وری و درآمد آنها تأثیرگذار است. هدف این مطالعه شناخت منابع و شیوه های تأمین نقشه فرش ابریشمی برای بافندگان روستایی است. داده ها با استفاده از یک روششناسی مطالعه موردی از طریق فنون گروه های متمرکز، مصاحبه های نیمه ساختاریافته، نمودارکشی مشارکتی، اسناد و مشاهده گردآوری شدند. مطالعه با 90 خانوار روستایی بافنده فرش ابریشم در 23 روستای شهرستان زنجان و کنشگران بازار در شهرهای زنجان، قم و کاشان انجام شد. بافندگان روستایی به دو شیوهه تولید خویشفرمایی و کارفرمایی به تولید فرش و دریافت نقشه می پرداختند. در شیوه خویش فرمایی بافندگان روستایی با دو حلقه واسط شامل واسطه محلی و واسطه شهری به نقشه دسترسی پیدا میکردند. دسترسی به نقشه در این روش عمدتاً غیرمستقیم بود و با مراجعه بافندگان به دلال محلی صورت میگرفت و دلال محلی نیز به مراکز خرید و فروش فرش ابریشمی در شهر زنجان مراجعه می نمود. در دسترسی به نقشه به شیوه کارفرمایی، بافندگان روستایی با سه حلقه واسط شامل واسطه محلی، واسطه شهری و کارفرمایان مواجه بودند. بیشترین مراجعه بافندگان متعلق به مراجعه مستقیم بدون واسطه، به کارفرمایان غیرطراح است. در هر یک از روش های نقشه، اتحادیه فرش روستایی به جای ایفای نقش به عنوان یک تشکل حمایتکننده از بافندگان روستایی، بیشتر به صورت یک واسطه عمل میکند و منافع بافندگان کمتر مورد توجه قرار گرفته است.