انجمن علمی فرش ایران- اخبار فرش
تحریم و خودتحریمی؛ بلای جان صادرات فرش ایران

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1400/10/26 | 
عضو انجمن علمی فرش ایران در گفت‌و‌گو با شبکه تلویزیونی ایران کالا، خودتحریمی‌ها و بی‌تدبیری‌ها را در کنار فشار و تحریم خارجی موجب افت شدید صادرات فرش دست‌باف ایران معرفی کرد.
به گزارش انجمن علمی فرش ایران؛ دکتر حمید کارگر در گفت‌و‌گو با شبکه ایران کالا در پاسخ به پرسشی درباره علت کاهش شدید صادرات فرش ایران گفت: تحریم بدخواهانه آمریکا یکی از مهمترین عوامل کاهنده صادرات فرش بوده است چرا که ایالات متحده بزرگترین واردکننده فرش دست‌باف در دنیاست و مرزهای خود را به روی فرش ایرانی بسته است. اما نباید این افت صادراتی را فقط پای تحریم نوشت.
وی افزود: فرش ایرانی در دوره‌های دیگری نیز تحریم شده اما صادرات آن به زیر ۳۰۰ میلیون دلار نرسیده است. بنابراین نزول کنونی به کمتر از صد میلیون دلار ناشی از عواملی غیر از تحریم است.
کارگر در توضیح دیگر عوامل کاهنده صادرات ادامه داد: مجموعه‌ای از ناکارآمدی‌ها و کم‌کاری‌های داخلی نیز در کاهش صادرات تاثیر داشته اند. برای نمونه مقررات متناقض و متغیر بانکی و ارزی نقشی بازدارنده در روند صادرات داشته‌اند. رشد تصاعدی مواد اولیه و بالا رفتن قیمت تمام‌شده فرش در کنار تنگناهای مالیاتی، بیمه‌ای و ارزی در این روند موثر بوده‌اند.
عضو انجمن علمی فرش ایران همچنین گفت: بی‌توجهی به تبلیغات، استفاده نکردن از ابزارهای توسعه بازار مانند حضور هدفمند و فعال در نمایشگاه‌های برون‌مرزی، حذف مشوق‌های صادراتی و شعارزدگی و بی‌عملی هم در این روند کاهشی تاثیر داشته‌است.
این کارشناس فرش هشدار داد: کاهش مستمر صادرات فرش تلخ و دردآور است و به زودی پیامدهای منفی خود را بیشتر نشان خواهد داد؛ چرا که از بین رفتن صادرات به معنای کاهش تولید است و کاهش تولید به معنای بیکاری چند صد هزار نفر قالیباف خواهد بود.
حمید کارگر در پاسخ به پرسشی درباره انتقال مرکز ملی فرش ایران از وزارت صمت به وزارت میراث فرهنگی گفت: ذات چنین انتقالی بدون مشورت و تعامل با فعالان این هنر- صنعت به معنای غفلت از وجوه بازرگانی و صادراتی فرش ایران است.
وی ادامه داد: دست به دست شدن نهاد متولی فرش کشور بدون هرگونه مطالعه، کار کارشناسی و اقناع عمومی زیبنده نیست و با انتقال احتمالی فرش به حوزه میراث فرهنگی بیم آن می‌رود که شاهد رویکردی صرفاً نمایشی و موزه‌ای به فرش ایرانی باشیم و جنبه‌های ارزآوری و اشتغال‌زائی آن نادیده گرفته شود.
عضو انجمن علمی فرش ایران افزود: دولتمردان و سیاست‌گذاران در مقام شعار و لفاظی از نقش ارزنده فرش ایرانی در ارزآوری و اشتغالزایی سخن می‌گویند اما در مقام عمل همتی ندارند و پیامد بی‌عملی آنان، وضعیت دشوار کنونی تولید و تجارت فرش است.
نشانی مطلب در وبگاه انجمن علمی فرش ایران:
http://icsa.ir/find-1.62.821.fa.html
برگشت به اصل مطلب