آیین بزرگداشت استاد سید جواد صانعی در کاشان برگزار شد

روز سه شنبه 30 اردیبهشت 1393 در نشستی صمیمی با حضور اعضای هیئت علمی گروه فرش دانشگاه کاشان، تنی چند از اساتید فرش کاشان، رئیس انجمن علمی فرش ایران و دانشجویان فرش آیین بزرگداشت استادِ مرحوم، آقا سید جواد صانعی طراح و هنرمند فرهیخته کاشانی برگزار شد.
حسن عزیزی عضو هیئت علمی گروه فرش دانشگاه کاشان ضمن خیرمقدم به اساتید و مهمانان در این نشست گفت: امیدواریم این نشستها آغازی بر برنامههایی با کیفیتتر و تعامل هدفمند و بهتر دانشجویان و اساتید فرش با یکدیگر باشد. در بخش بعدی این نشست فیلمی از محمد حسین قوام پور و مهدی خداوردی پخش شد. در این فیلم دانشجویان فرش به درد و دل پیرامون رشته فرش پرداختند و از انتظاراتشان گفتند.

در ادامه سید محمد مهدی میرزاامینی دانشجوی ترم آخر کارشناسی ارشد فرش به عنوان نماینده دانشجویی گفت: خوشبختانه فضای فرش کشور به سویی پیش رفته که به دانشجویان فرش بهای بیشتری داده میشود و کافی است بخواهیم و تواناییهای خود را ثابت کنیم. وی با اشاره به انتصاب آقای حمید کارگر از دانشآموختگان فرش دانشگاه کاشان به سمت سرپرستی مرکز ملی فرش گفت: قطعاً این انتخاب وزیر محترم صنعت معدن و تجارت نوید بخش اتفاقات بسیار خوبی برای فرش و دانشآموختگان فرش خواهد بود چرا که پس از سالها فردی از جنس فرش سکان دار فرش ایران شده است.
پژوهشگر برگزیده دانشگاه کاشان در پایان با انتقاد از فعالیتها منفصل برخی تشکلهای فرشی گفت: در دانشگاه کاشان پژوهشکده فرش، گروه فرش، انجمن علمی فرش، انجمن دانشجویی فرش و کانون ارتباط دانش و صنعت فرش به صورت متحد عمل نمیکنند و مانند جزیرههایی هستند که لازم است این نهادها بیش از پیش با هم تعامل و هم افزایی داشته باشند تا در آینده شاهد اتفاقات خوبی در حوزه فرش باشیم.

اجرای گروه موسیقی سنتی «سرو سهی» ادامه این مراسم بود و سپس فیلمی پخش شد که در آن برخی از اساتید فرش دانشگاه کاشان و مسئولین دانشجویی به بیان دیدگاههای خود در حوزه فرش پرداختند.
فتحعلی قشقایی فر مدیر گروه فرش دانشگاه کاشان نیز گفت: نزدیک شدن دو گروه دانشجویان و اساتید در قالب نشستهایی گفتگو محور و صمیمی از اهداف عمده ماست تا بتوانیم از کنار این نشستها افقهای تازه تری را در مقابل دید دانشجویان فرش بگشاییم.
در ادامه مراسم فیلم زندگینامه استاد سید جواد صانعی که به همت خانم مینو کفیل و آقای محمد حسین قوام پور -از دانشجویان فرش دانشگاه کاشان- تهیه شده بود برای حاضران پخش شد.
رئیس انجمن علمی فرش ایران سخنران بعدی این مراسم بود. وی با تقدیر از دانشجویان و کارشناسان و اساتید گروه که در تدارک این نشست تلاش کردند گفت: نقش فرش نمودی از تمدن اسلامی ایرانی ماست و جا دارد به این هنر گرانسنگ بیش از اینها پرداخته شود. دکتر امیرحسین چیت سازیان افزود: بسیاری از هنرمندان فرش در عین داشتن هنری چشم نواز و ارزشمند که امروزه آثارشان زینت بخش موزههای دنیاست اما متاسفانه برای ما ناشناخته ماندهاند که از جمله این هنرمندان آقا سید جواد صانعی کاشانی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان گفت: سید جواد صانعی کاشانی هنرمندی ذوفنون بود که علاوه بر قلم توانا در هنر فرش ادیبی اندیشمند، متفکری دلسوز، شاعر و طراحی عزیز برای فرش و نقاشی ماهر و زبردست بودند. در واقع استاد صانعی خلف هنرمندان زیادی در فرش کاشان بودند که امروز گرد هم آمدید تا یاد و خاطره این هنرمند فرهیخته را گرامی بداریم.

رئیس انجمن علمی فرش ایران گفت: آنچه به عنوان انجمن علمی فرش ایران شناخته میشود سرمنشاء آن از دانشگاه کاشان بود و حتی تصویب و تایید مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد فرش نیز از همین دانشگاه کلید خورده است. و دانشجویان بدانند در یکی از دانشگاههای موثر در بستر علمی فرش تحصیل میکنند که همواره حرفهای زیادی برای گفتن داشته و بسترهای ویژهای برای کار تحقیق در آن وجود دارد. وی افزود: اولین پذیرش دانشجو در رشته فرش و برگزاری اولین همایش دانشجویان فرش کشور که سرمنشا بسیاری اتفاقات علمی و هنری در فرش کشور قرار گرفت در دانشگاه کاشان جامه عمل پوشیده که میتوان از ان به عنوان «نهضت علمی در فرش» یاد کرد.

دکتر چیت سازیان با اشاره به این که این مراسم شروعی تازه بر تجلیل از اساتید فرش است به تشریح فعالیتهای انجمن علمی فرش ایران پرداخت و گفت: انجمن علمی فرش بیش از دوازده سال است که فعالیت خود را آغاز کرده و فعالیتهای متعددی همچون چاپ اولین فصلنامه علمی پژوهشی فرش جهان، دایره المعارف فرش ایران، دوسالانههای دانشجویان و دانش آموختگان فرش و ... را در کارنامه خود دارد. رئیس انجمن علمی فرش ایران افزود: یکی از فعالیتهای انجمن علمی فرش ایران برگزاری و حمایت از همین برنامهها برای ارتقا هنر و صنعت فرش است. وی گفت امیدواریم از این پس دانشجویان در همکاری با انجمن پیش قدم باشند و به جای این که ما پیشنهاد دهنده برگزاری این دست مراسمها باشیم خودشان آنچه نیاز دارند و لازم هست را به ما پیشنهاد دهند.

سید علی صانعی فرزند استاد سید جواد صانعی که خود خود از طراحان زبردست کاشان است گفت: تنها چیزی که به دانشجویان توصیه میکنم عشق به کار است و خودشان کار را شروع کنند و از فرش و طراحی و نقاشی آن لذت ببرند. سید امیرحسین صانعی فرزند دیگر استاد جواد صانعی نیز در ادامه صحبتهای برادرش گفت: هنری که با عرفان عجین نشده باشد هیچگاه ماندگار نخواهد شد. وی درباره ویژگیهای پدرش گفت: پدرم علاوه بر نبوغ هنری یک انسان رئوف، مهربان و کارگشا بود و در همه زمینهها سعی داشت لیاقت و شایستگی از خود نشان دهد و هنرمندی تک بعدی نبود که اگر اینچنین بود هنرش جاودانه نمیشد.

برادران صانعی در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان که پرسید آیا امکان مشاهده آثار و کارهای استادان صانعی برای دانشجویان وجود دارد قول مساعد دادند که نمایشگاهی از آثارشان را برای استفاده دانشجویان در دانشگاه کاشان برگزار نمایند. گفتنی است بین مهمانان ویژه این مراسم استاد احمد ستاری، استاد امیر حسین کریم پور و استاد معروف اله لطفی نیز حضور داشتند.
این مراسم که با تلاش گروه فرش دانشگاه کاشان، انجمن علمی دانشجویی فرش و انجمن علمی فرش ایران برگزار شد با تقدیر از استادان سید علی و سید امیر حسین صانعی و همچنین تعدادی از دانشجویان افتخار آفرین گروه فرش دانشگاه کاشان به کار خود پایان داد.

لازم به یاد آوری است پس از اهدای لوح یاد بود از جانب اساتید شرکت کننده به برادران صانعی، از دانشجویان برتر هشتمین المپیاد فرش که موفق به کسب مقام اولی در رشته طراحی و دوم در رشته رنگرزی شده بودند، دانشجویان برگزیده در بخش کارآفرینی ششمین جشنواره ملی حرکت، نفرات برگزیده در مسابقه طراحی «گل» و ارائه کنندگان مقاله در نهمین کنفرانس ملی نساجی و دانشجویان نویسنده مقاله در فصلنامه علمی پژوهشی گلجام و گروه موسیقی سرو سهی با اهدای لوح یاد بود و جوایز تقدیر و تشکر به عمل شد.






 | درباره استاد سید جواد صانعی سید جواد صانعی کاشانی فرزند سید رضا صانعی از هنرمندان معاصر که هم در نقاشی فرش مهارت کافی داشته اند و هم در نقشه صورت و دورنما و تابلو. ایشان خود از تولیدکنندگان فرش تابلوی بوده است. هنر ایشان در سن نوجوانی شکوفا شده به نحوی که در مدرسه ابتدایی عکس معلمش را پای تخته کشیده و تقدیم معلمش می کند.
در حال حاضر در بعضی از موزه های سراسر جهان تابلوهای ایشان با امضای جواد الحسینی صانعی موجود است.
ایشان در عنفوان جوانی در سن ۲۸ سالگی در سال ۱۳۳۳ ه.ش. دار فانی را وداع گفته و مزار ایشان در دشت افروز کاشان قرار دارد. |