بسياری از دانشجويان و محققين به مطالعه فرش دستباف ايران و ساير نقاط جهان میپردازند و در راستای تحقيقات خود نياز به منابعی دارند که به آنها در درک و ترجمه مطالب و مقالات ديگر محققين کمک کند. هرچند که بسياری از تحقيقات به زبان انگليسی منتشر شده است، ولی اصل موضوع فرش در فرهنگ کشورهای مختلف و به زبانهای مختلف است. دسترسی به دانش فرش به اين زبانها میتواند در توسعه دانش فرش محققين ما کمک شايانی نمايد. اين کتاب قصد دارد که بخشی از اين نياز را برطرف نمايد و مقدمات آشنايی محققين و دانشجويان با مقوله فرش کشورهای مختلف و همچنين شناخت نحوه و درک محققين غير ايرانی راجع به فرش ايران را فراهم نمايد.
اين کتاب از نتايج تحقيقات فراوانی که مولفين و محققين مختلف، من جمله نگارنده، و همچنين تجربيات تدريس در کلاسهای درس به دانشجويان فرش حاصل شده بهره گرفته است. مهمترين منبعی که در نگارش اين کتاب مورد استفاده واقع شده مربوط به کار ارزنده پيتر استون است که تحت عنوان The Oriental Rug Lexicon در سال 1997 ميلادی توسط انتشارات تيمز و هادسون به چاپ رسيده است.
در اين کتاب فرش و قالی خاور نزديک، آسيای ميانه، آفريقای شمالی و آمريکا همراه با مناطق جغرافيايی و اقوام مختلف آنها، بافتههای کاربردی عشايری، روستايی و شهری، صنعت و تجارت فرش، طرح و نقش و نمادهای به کار رفته در فرش، ساختارهای فرش و منسوجات و وقايع تاريخی مهم مرتبط با اين مناطق مورد بحث قرار گرفته است. اين کتاب علاوه بر علاقمندان و محققين فرش میتواند مورد استفاده متخصصين رشتههای نساجی، رنگرزی، طراحی، تجارت فرش، تاريخ فرش و ساير رشتههای هنری نيز واقع شود.
اين فرهنگ حدود 2250 مدخل بهصورت دوسويه فارسی ــ انگليسی و انگليسی ــ فارسی دارد. در بخش انگليسی ــ فارسی تعريف و توصيف اصطلاحات بهطور مبسوط ارائه شده اما در بخش فارسی ــ انگليسی فقط واژهها و معادل انگليسی آنها به مخاطبان ارائه شده است. حدود 770 تصوير (به ازای هر سه واژه يک تصوير) نيز در اين کتاب به کار رفته که بيشتر آن بهصورت رنگی است. در تدوين اين اثر از 10 منبع فارسی و 182 منبع لاتين استفاده شده.
بسياری از اطلاعاتی که درباره مواد اوليه، مراکز بافت، محصولات توليد شده، افراد شاخص در توليد فرش و دانش آن، مشخصات فنـی فرشهای کشـورهای مختلف، رنـگهای گياهی مورد استفاده در فرش و نظاير آن و ديگر اطلاعاتی که درباره فرش مورد نياز محققان است، در اين کتاب درج شده است. همچنين علاوه بر علاقهمندان، محققان فرش و دانشجويان اين رشته، متخصصان رشتههايی چون نساجی، رنگرزی، طراحی، تجارت فرش، تاريخ فرش و ساير رشتههای هنری نيز میتوانند از اين کتاب بهره ببرند.
يکی از ويژگیهای اين کتاب در ارائه اطلاعات درباره صنعت فرش در ديگر کشورهای جهان است. بسياری از دانشجويان و محققان که به مطالعه فرش دستباف ايران و ساير نقاط جهان میپردازند، در راستای تحقيقات خود نياز به منابعی دارند که به آنها در درک و ترجمه مطالب و مقالات ديگر پژوهشگران کمک کند. اين کتاب به دليل برطرف کردن بخشی از اين نياز مهم تاليف و ترجمه شده است.